Ürün Araştırması

GTİP Kodu Belirlenmesi ve İthalat Maliyet Hesabı İlgili Çalışmaların Yapılması

✔ Siz değerli müşterilerimizin isteği doğrultusunda talep edilen ürün veya makine gruplarının güncel istatistik pozisyonlarına göre bölünmüş Türk gümrük tarife cetveli üzerinden mevcut teknik özelliklerine göre GTİP kodunun belirlenmesidir.

✔ Belirlenen GTİP kodu ve güncel mevzuat bilgileri ile farklı lokasyonlardan ( Çin ve Avrupa Ülkeleri ) sipariş öncesi gümrük vergileri, nakliye harcamaları ve toplam ithalat maliyet hesaplanması yapılarak tüm detayları ile şeffaf olarak müşterilerimize raporlamaktayız.

✔ Güncel mevzuat bilgileri ışığında sipariş öncesi ithalatçı ve ihracatçı firmanın alması gereken aksiyonlar ( Kayıt işlemleri, belge ve doküman temini vb. ) ayrı bir biçimde müşterilerimize raporlamaktayız.


Araştırma ekibimiz ithalatını düşündüğünüz ürün, firma ve fiyatları hakkında araştırmalar yapar, sonuçlarını tarafınıza bir rapor olarak gönderir. Bilindiği üzere Çin’de bir ürünün yüzlerce üreticisi, kalitesi ve fiyatı var. Bu nedenle araştırma sürecinde öncelikle, sektörün önde gelen ve doğruluğu onaylanmış fabrikalarla temas kurulur. Sonrasında bu ürünü üreten diğer fabrikalardan da teknik bilgi, fiyat ve numune toplarız. İstenilen özellikte olmayan ürünleri saf dışı eder, detaylı rapor hazırlarız. Bu araştırmalarımız neticesinde istemiş olduğunuz ürün hakkında detaylı bilgi ve fiyata ulaşmış olarak size net ve detaylı bir fiyat teklifi sunarız.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) Kodunun Tespiti


GTİP (ya da gtip, veya G.T.İ.P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli’nde 12’li koda verilen isimdir.

Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır. Resmi adı Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi (The Harmonized Commodity Description and Coding Systems) olan Armonize Sistem, uluslararası ticarete konu olan tüm mallar için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemidir. Armonize Sistem’de ticarete konu tüm ürünler belirli bir mantık ve sistematik çerçevesinde sınıflandırılmıştır.

Uluslararası düzeyde Armonize Sistem ile ilgili düzenlemeler, Dünya Gümrük Örgütü tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de, tarife cetveli ile ilgili sorumlu kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır. Gümrüklerde, ürünler bu kodlar üzerinden işlem görmektedir. Her bir eşya/eşya grubu için bir GTİP bulunmaktadır.

Armonize Sistem (Tarife Cetveli) 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşmaktadır. Fasıllar 2’li kodlara, her bir fasıl 4’lü kod olan pozisyonlara ve her bir pozisyon ise 6’lı kod olan alt pozisyonlara ayrılmıştır. Her ülkenin tarife cetvelindeki 2’li, 4’lü ve 6’lı kodları tüm dünyada aynıdır. Diğer bir ifadeyle, bu kodlar tüm dünyada aynı ürünü ifade etmektedir. Örneğin, tüm ülkelerin gümrüklerinde, 0409.00 GTİP Kodu (HS Code) denildiğinde “tabii bal” anlaşılmaktadır.

Armonize Sistem’de 6’lı koddan sonraki bölümleri, ülkeler kendi ihtiyaçlarına (detaylı istatistik almak ve gümrük vergilerini daha detay ürün bazında uygulamak için) göre detaylandırabilmektedir. Türkiye’de ürünler en detay bazda 12’li kodla sınıflandırılmaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği ile Ortak Gümrük Birliğine sahip olmasından dolayı, Türkiye’nin 8’li bazdaki kodları ve ürün grupları Avrupa Birliği ülkeleri ile aynıdır.

Türk Gümrük Tarife cetvelinde 10’lu baz olan “Milli alt açılım kodu” farklı vergi uygulamalarımız için açılan pozisyonlar olmakla birlikte pratikte kullanılmamaktadır. Bu nedenle, ülkemizde gümrük vergileri 12’li bazda belirlenmektedir. Tarife cetvelinde, 12’li kod olan GTİP, ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.

Özetle,

İlk 4 Rakam Eşyanın Pozisyon Numarasını,
İlk 6 Rakam Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem Nomanklatür kodunu,
7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür kodunu,
9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodları,
11-12 inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (GTİP) kodlarını oluşturmaktadır.

İthalatta Gümrük Vergisi Ve Maliyet Hesabı

İthalatın en önemli unsurlarından biri olan gümrük vergisi, pek çok açıdan merak edilen ve karmaşık görülen bir konudur. Oldukça kapsamlı bir alan olan ithalatta gümrük vergisi ile ilgili firmaların herhangi bir sorun yaşamaması adına detaylı bilgi edinilmesi gerekir. Peki, uzmanlık ve deneyim isteyen gümrük vergisi nedir, nasıl hesaplanır?

İthalatta Gümrük Vergisi Nedir ?

Ülkeler arasında gerçekleştirilen ticari faaliyetlerde gönderisi yapılan malların gümrükten sorunsuz bir şekilde geçebilmesi ve kısa sürede alıcısına ulaşabilmesi için belirli bir verginin ödenmesi gerekir. Gümrük vergisi olarak adlandırılan bu tür ödemeler, çok farklı unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu alanda sorunsuz bir işleyişin olabilmesi için gümrük vergisi konusunda detaylı bilgi sahibi olunması gerekir. Bu sayede firmalar ithalat yoluyla diğer ülkelerden gelen malzemeleri alma konusunda herhangi bir sorun yaşamaz ve sevkiyat süreci sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir. 

Günümüzde her ülkede kendine kurallarına özgü gümrük vergisi sistemi bulunur. Böylece ithalat işlemleri belirli kurallar dâhilinde pratik ve basit bir şekilde gerçekleştirilir. Türkiye’de de ithalat yoluyla gönderi kabul eden firmalar veya bireyler, gümrük vergisinden doğan görevlerini yerine getirerek süreci tamamlar. 

Ülkemizde 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile belirlenmiş olan mevzuata göre hangi kanallar üzerinden olursa olsun tüm yollar gümrük bölgesine dâhil olur. Buna kara, hava ve deniz yolu taşımacılık dâhildir. Yurt dışından ticari yolla ithalat işlemi yapılarak getirilen tüm mallar için gümrük idaresinde bir beyan düzenlenmelidir ve buna göre vergi ödemesi yapılarak mallar kabul edilmelidir. Bu ödemelerin miktarı ise ülkelerde her yıl güncellenen ithalat rejim kararı ekine uygun şekilde belirlenir. 

İthalatta Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır ?

İthalatta gümrük süreciyle ilgili en çok merak edilen konuların başında gümrük vergilerinin nasıl hesaplandığı gelir. Bu noktada kanunda yer alan gümrük vergi oranları dikkate alınır. Özenle hesaplanması gereken gümrük vergisi oranlarını etkileyen başlıca unsurlar ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:

Ürün kategorisi
Ürün içeriği
Ürün boyutu
Ürün bedeli
 

Tüm bu unsurların yanı sıra ithalatta gümrük vergisi oranları aynı zamanda ülkelere ve bölgelere göre de farklılaşır. Gümrük vergi matrahı üzerinden hesaplanarak belirlenen gümrük vergisi, titiz ve profesyonel bir çalışma gerektirir. Ürünün CIF bedeli baz alınarak elde edilen matrah sayesinde hesaplamalar en doğru şekilde yapılır. 

Kısacası vergi borcu hesaplaması yapılırken devletin baz aldığı değeri temsil eden gümrük vergi matrahı, CIF yöntemine göre belirlense de bunun yanı sıra GTİP numarasına göre de düzenlenebilir. Bu noktada GTİP numarası karşımıza Tariff Number, HS Code veya Tariff Code olarak çıkabilir.

İthalatta Gümrük Vergisi ve CIF Bedeli İlişkisi 

Cost, Insurance ve Freight kelimelerinin kısaltılmışı olarak karşımıza çıkan CIF, uluslararası bir nakliye sözleşmesidir. Bu sözleşme, gönderisi yapılan malların hareket halindeyken sipariş masrafının, navlununun ve sigortasının alıcı tarafından karşılanması adına ödenen ücretleri temsil eder. 

Böylece sipariş edilen malların tamamı alıcının satış sözleşmesine uygun şekilde nakliye edilerek uygun adrese teslim edilir. Ayrıca mallar istenen adrese teslim edilene kadar zarar gördüğü takdirde kayıplar satıcı tarafından karşılanır. Bu noktada ister istemez CIF bedelinin nasıl belirlendiği sorusu gündeme gelir. En basit haliyle CIF bedeli; malın değeri, navlun ücreti ve sigorta bedeli toplamını ifade eder. 

Gümrük Vergileri Nelerdir ?

Gümrük vergisi hesaplanırken aslında çok çeşitli vergi türünden bahsedilir. Günümüzde birbirinden farklı gümrük vergisi bir araya getirilerek toplam bedel elde edilir. Bunların başında ise şunlar gelir:

Gümrük vergisi
İlave gümrük vergisi
Katma değer vergisi
Özel tüketim vergisi
Dampinge karşı telafi edici vergi
Tek ve maktu vergi
Sübvansiyona karşı telafi edici vergi
Kaynak kullanımını destekleme fonu.
İthalatta alınan KDV ve ÖTV 
KKDF
Toplu konut fonu 
Tüm bu vergilerin hesaplanması ve bir araya getirilerek gümrük bedelinin belirlenmesi ise uzmanlık ve deneyim gerektirir. Planlı yapılan hesaplama işlemlerinin ardından ithalat faaliyetleri çok daha verimli ve kazançlı hale getirilir. 

Gümrük Vergisi Nasıl ve Nereden Sorgulanır ?

Oldukça karmaşık bir süreç olarak bilinen gümrük vergisinin hesaplanması, doğru yöntemlerle yapıldığı takdirde herhangi bir sorunla karşılaşılmaz. Bu noktada gümrük vergisi nasıl ve nereden sorgulanır sorusunun cevabı merak edilir. 

İthalatı yapılacak malların gümrük vergi oranları 1964 tarihli 474 sayılı Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanun ekinde yer alan Gümrük Giriş Tarife Cetveli’nde belirtilir. Buna göre tüm hesaplamalar yapılır ve gümrük sürecinin hızlı ve pratik olması sağlanır. 

Vergi oranlarının hesaplanabilmesi için öncelikle ithalatı yapılacak olan ürünlerin tanımlanması ve bu tanıma göre G.T.İ.P. numarasının belirlenmesi gerekir. Bu sayede G.T.İ.P. numarasına karşılık gelen vergi oranı öğrenilir. Bu miktar malların Türkiye Gümrük Bölgesi’ne girişte ödenecek gümrük vergi oranıdır. 

Dış ticarette ve Havayolu taşımacılıkta başarılı olmak isteyen kişilerin veya firmaların yapması gereken en önemli şey ithalat maliyet hesaplamasının kusursuz şekilde yapılmasıdır. Bu nedenle ithalatta gümrük vergisi nasıl hesaplanır sorusunun cevabı detaylı olarak öğrenilmelidir. Bu aşamada doğru bir şekilde maliyet hesabının yapılabilmesi için ürüne ait menşei, ürünün kullanım alanı ve ürünün doğru sınıflandırılması gerekir. Bu tür spesifik bilgiler, vergi oranlarının belirlenmesi üzerinde fazlasıyla etkilidir. Bu konuyla ilgili destek almak isteyenler ise bakanlık tarafından sunulan Tarife Arama Motoru’nu inceleyebilir, vergi oranları ve hesapları hakkında net bilgi edinebilir.