Lojistik

En Uygun İncoterms Türü Seçimi, Maliyet Hesabı İle Raporlanması Ve Tüm Nakliye Sürecinin Titizlik İle Takip Edilip Sonuçlandırılması


✔ Uluslararası ticaret planlanırken nakliye ve dağıtım önemli hususlardır. Doğru nakliye türünü seçmek, ithalat veya ihracat maliyetlerinizi, operasyonel verimliliği doğrudan etkiler. İthalat sevkiyatınız tek bir taşıma yöntemi ile gerçekleşeceği gibi, birden fazla taşıma yönteminin birlikte kullanılması (multimodal) olarakta yapılabilir. Seçimlerinizi yaparken, sevk aracının maliyeti, malın gideceği ülkeye ulaşım imkanları ve coğrafi konum, sevk edeceğiniz malın  özellikleri, termin, hava şartları, iklim koşulları başta olmak üzere pek çok belirleyici vardır. Bazen önünüzde pek çok seçenek varken bazen tek bir seçeneğe mecbur kalırsınız. Lojistik süreçleri kimin gerçekleştireceği, hangi incoterms’ün seçileceği ticaretin başında belirlenir. Örneğin bir ithalatçı, ihracatçıdan, exworks, FOB, CIF gibi çeşitli fiyatlar alarak, birim maliyeti açısından hangisinin daha uygun olacağını hesaplamalıdır.

✔ Uluslararası taşımacılık ve dağıtım seçenekleriniz arasında karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyolu bulunmaktadır. İşletmenizin gereksinimleri, varış ülkesi ve ithal veya ihraç ettiğiniz malların türü de dahil olmak üzere hangi nakliye türünün kullanılacağına ilişkin kararınızı çeşitli faktörler etkileyecektir. Tüm bu değişkenler göze alınarak,  sipariş onayı öncesi en uygun nakliye türü seçilip, maliyet analizi raporu müşterilerimize sunulmaktadır ve tüm nakliye operasyon süreçleri tarafımızca titizlikle takip edilip sonuçlandırılmaktadır.

Lojistik Hizmetleri Nedir ?

Lojistik, malların üretim noktasından, en son kullanıcıya kadar veya varış noktasına kadar hem içeri hem de dışarı akışının denetlenmesidir. Bu malların hareketi ulaşım olarak bilinir. Bazıları bu terimleri birbirinin yerine kullansa da, tedarik zincirinin çok benzersiz iki yönüdür.

Lojistik hizmetleri sanayi, elde üreten ve son kullanıcıya veya nihai varış noktasına doğru miktarlarda malzeme ve ürünlerin dağıtımını olarak tanımlanır. Malların mümkün olduğu kadar verimli ve etkili bir şekilde depolanması ve taşınması için prosedürleri planlama, uygulama ve yönetme bilimini içerir. Müşteri taleplerini karşılamak, hizmet sunmak ve ilgili bilgiler kaynak noktasından tüketiciye lojistik yoluyla gönderilir.

Lojistik ve Taşımacılık Arasındaki Fark

Hem nakliye hem de lojistik, değerli eşyaların bir yerden başka bir yere taşınmasıyla ilgilense de, lojistiğe de faydalar ve işlevler ekledi.

Lojistik yöneticileri ayrıca,

Paketleme
Konteynere taşıma
Dokümantasyon
Sigorta
Depolama
İthalat ve ihracat yönetmelikleri
Navlun hasar talepleri
Çalışma ve işbirliği
Satıcıları ve ortakları yönetme ve risk azaltma

ile ilgili kararlar almak zorundadır. Bu terimler birbirleri için bir trafo merkezi olarak kullanılmış olsa da, temel farklılaştırıcılar, lojistiğin malların depolanması, nakliyesi, kataloglanması, elleçlenmesi ve paketlenmesinin entegrasyonu ile ilgilenirken, nakliyenin ürünleri veya bireyleri bir noktadan sonraki konuma hareket ettirme işlevi ile ilgilenmesidir.

Ayrıca Lojistik hizmetleri şunları içerir:

Fabrikadan ikmal deposuna nakliye.
Depolama ve sipariş karşılama.
Müşterilere giden nakliye ve sipariş teslimatı.

Bu, lojistik hizmetlere basitleştirilmiş bir genel bakıştır. Detaya indiğinizde, tedarik zincirindeki bu aşamaların her birinde farklı seçenekler ve dinamikler vardır. E-Ticaret şirketinizin ihtiyaçlarını karşılamak için farklı lojistik hizmetlerini seçebilirsiniz.

Çözüm ortağımız olan lojistik firması ile nakliye sürecinizi yönetelim

Üçüncü taraf bir lojistik ekibiyle çalışmak, tedarik zincirinizdeki bu çoklu rolleri düzene sokabilir. İster küçük ister büyük ölçekli bir işletme olun, lojistik operasyonlarınızın büyük bir kısmını bize dış kaynak sağlamaktan yararlanabilirsiniz. Tedarik zincirinin çeşitli yönleriyle birlikte pazarlama ve satışa, web sitenize ve reklamcılığa odaklanmak zor bir görev olabilir.

Birçok farklı alanda lojistik hizmetleri mevcuttur. Bu alanları şöyle sıralayabiliriz;

Nakliye

Üreticiniz, toptancı tedarikçiniz veya distribütörünüzle bir satın alma siparişi verdiğinizde, lojistik, navlun çıkış noktasından lojistik deponuza taşınmasında devreye girer.

Yurtiçi nakliye, kamyonla taşıma, demiryolu sevkiyatı veya hava taşımacılığı için düzenlemeyi içerir. Tam kamyon yükü (FTL) veya kamyon yükünden daha az (LTL) hacimli veya ağır ürünlerin nakliyesi neredeyse her zaman demiryolu veya kamyonla yapılır. Nakliye şirketleri, hızlandırılmış nakliye veya yüksek değerli ürünler gerektiren siparişler için hava nakliyesini kullanabilir.

Nakliye Bölgeleri

Uluslararası yük taşımacılığı, yolculuğun her iki ucundaki gümrük evrakları, görevler ve çok modlu taşımacılık dahil olmak üzere ek karmaşıklık katmanları içerir. Uluslararası navlun genellikle konteyner gemisiyle ya FCL ya da LCL (konteyner yükünden daha az) gönderilerde ya da daha hafif ya da daha değerli ürünler için hava taşımacılığı yoluyla yapılır. Elektronik üreticileri mallarını taşımak için hava taşımacılığını yaygın olarak kullanır. Konteyner gemileri, otomotiv parçalarından giysilere kadar her şeyi taşır. Tedarik zincirleri her zamankinden daha küresel hale geldikçe, uluslararası nakliye, birçok e-ticaret işletmesinin ihtiyaç duyduğu bir şeydir.

Yük Gemisi

Evrak işlerini halletmek ve mallarınızın nakliyesini ayarlamak için doğrudan bir nakliye şirketiyle çalışabilirsiniz. Veya diğer hizmetleriyle birlikte uluslararası nakliyeyi yönetmek için bir lojistik hizmet sağlayıcısı kullanabilirsiniz. Hangi seçeneği seçeceğiniz, en azından kısmen şirketinizin büyüklüğüne bağlı olacaktır.

Bir nakliye şirketi, nakliyeden tasarruf etmenizi sağlamak için LCL gönderilerinizi diğer şirketlerinkilerle paketleyebilir. Bir lojistik hizmet sağlayıcısı kullanmanın avantajı, nakliyenin büyük hacimli gönderileri bir araya getirmesidir, bu nedenle birlikte çalıştığı nakliye komisyoncuları daha iyi hizmet sağlamak için bir teşvike sahiptir.